Fuji X100F és X-T20 a láthatáron + 1 ráadás

A Fuji jan. 19-én jelentette be két új modelljét, melyek közül az egyik a csúcskompakt kategóriát képviselő X100F, valamint a cserélhető objektíves tükör nélküli szegmens közép kategóriájában elhelyezkedő X-T10 utódja, az X-T20.

Mindkét modell lényeges fejlődéseken ment keresztül a frissítéssel.
Többek között megkapták a nagyobb felbontású 24,3 megapixel-es X-Trans III szenzort, hasonlóan az X-T2 és X-Pro 2 modellekhez. De nézzük őket külön-külön, ugyanis mindkét modell újdonságai megérnek 1-1 misét.

Fuji X100F

A már említett új szenzoron kívül megújult a fókuszrendszer is, a 49 fókusz pont helyett most már 91 áll a rendelkezésünkre, radásul jóval gyorsabb reakcióidővel.
Tovább fejlesztették a hibrid keresőt, az EVF-nek javult a képfrissítési sebessége, ami még folytonosabb megjelenítést tesz lehetővé ha az elektronikus keresőt használjuk.

A további fejlesztésekkel inkább a kezelőszervekre fókuszált a gyártó, amik azonban igen jelentősek lettek.
Többek közt, hasonlóan az X-Pro 2 és X-T2-höz kapott a gép egy joystick-ot hátulra, mellyel szabadon ugrálhatunk a fókuszpontok között. A joystick már önmagában egy nagyon vonzó feature és igencsak csereösztönző faktor lehet az előző modelleket birtoklók számára. Ezen kívül a hátsó gombok átrendeződtek a jobb oldalra, elősegítve ezzel az akár egy kezes kezelést. Az X100F előre is kapott egy vezéről tárcsát, valamint tovább fejlesztették a záridő tárcsát, mely most már hibrid módon az ISO állítására is alkalmas.

Szóval csupa finomságot hoz számunkra az X100 széria új masinája. Bátran kimondható, hogy határozottan megéri váltani.

Fuji X-T20

Az X-T20 gyakorlatilag az X-T2 kistesójaként definiálható és ahogy az X-T10 – X-T1 esetében itt is elmondható, hogy a csúcsmodell nagyon sok erősségét öröklő, remek ár-érték arányú gépről van szó. Az új szenzor mellé az X-T20 is megkapta a csúcsmodellekben található X-Processor Pro képfeldolgozó egységet és az újabb, gyorsabb fókuszrendszert. Fejlődtek a videós képességek is, immáron 30fps-sel tudunk 4K mozgóképet rögzíteni (bár ez csak rövidebb felvételek erejéig biztosított.)

Továbbá kaptunk egy érintő kijelzőt is, melyen szabadon bökhetünk rá a kívánt fókuszterületre.
Kialakítását tekintve az X-T20 nem változott az elődhöz képest. Sajnos ennél a modellnél a joystick nem jelent meg extraként, így ennek előnyeiről le kell mondanunk. Ezt leszámítva azonban már az X-T10-nek sem volt miért szégyenkeznie kezelőszervek tekintetében, így az X-T20 is egy nagyon szerehető kis masinának igérkezik.

A két fényképezőn kívül azoban még egy figyelemre méltő termékkel rukkolt elő a Fuji. Ez pedig a Fujinon XF 50mm f/2 WR objektív. A fix látószószögű WR szériának immáron ez a modell lesz a harmadik tagja, kiegészítve az XF 23mm f/2 WR és az XF 35mm f/2 WR sort. Ezen szériára jellemzői az időjárás álló kivitel (WR) és a kedvezőbb árcímke, ezért cserébe pedig csak az f/2-es fényerővel kell kompromisszumot kötnünk, már ha ez kompromisszumnak nevezhető, de persze nyilván fotósa válogatja.

Az új cuccok idén februártól kerülnek kereskedelmi forgalomba, remélhetőleg itthon is.
Árakat tekintve az XF 50mm f/2 WR 450$-tól, az X-T20 899$-tól, az X100F pedig 1.299$ lesz elérhető a tengeren túlon.