Újrahasznosítás kreatívan

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.

Te magad légy a változás, melyet látni szeretnél a világban. (Gandhi)

A fenti idézetekkel már biztosan mindenki találkozott. Az alábbi cikkben abban szeretnénk segíteni, hogy hogyan óvjuk környezetünket, ráadásul mindezt kreatívan.

Minden változás valahol bennünk kezdődik. Ha tudjuk, mit akarunk, tennünk is kell érte. Nem kell látnunk az összes lépcsőfokot, csak tegyük meg az első lépést. Ha szeretnénk odafigyelni a környezetünkre, minimalizálni a hétköznapi pazarlást, akkor első körben a közvetlen környezetünkkel és az életvitelünk átvizsgálásával kell kezdenünk. A legelső lépés az, hogy szembesítjük magunkat azzal, mennyi mindent dobunk ki, mennyi felesleges dolgot használunk nap, mint nap. Ha ezekből egy kicsit is engedünk, megváltoztatjuk szokásainkat, már rengeteget teszünk a környezetünkért és valószínű, hogy jobban is fogjuk érezni magunkat azáltal, hogy jót teszünk, a közös jóért teszünk.

Na, de mihez nyúljunk? Milyen tárgyakat lehet átalakítani, újra felhasználni? Csak egy kis kreativitás szükséges és némi változtatással akár lakásdekorációként is funkcionálhatnak a már feleslegessé vált tárgyak. Összeállításunkból most Te is kedvet kaphatsz, segítünk, útmutatót adunk!

Üveg tárgyak

Egy idő után a spejzban, elrejtett konyhaszekrényeinkben csak úgy sorakoznak a kiürült lekváros, szószos üvegek. Van, amelyiket szándékosan eltesszük a következő lekvárbefőzésre, de mi legyen a többivel?

Mik lehetnek ezekből a feleslegessé vált üvegekből? A teljesség igénye nélkül néhány felhasználási módja a felturbózott üvegeknek: sminkecset tartó, tolltartó, pohár, váza, konyhai kellék, mécses tartó.

Elő azokkal az üvegekkel!

Színes vázák

Semmi más nem szükséges hozzá, csak festék és a megmaradt üvegek. Akár mintákat is kreálhatunk és máris alkottunk egy kiegészítőt az otthonunkba! Dolgozhatunk csillámos dekorációs sprayvel is, ha egy kicsit feltűnőbb megjelenést szeretnénk.

Befőttes üveg – az ezerarcú tároló

Szintén jöhet a festék, szóba jöhet akár plusz elem ráragasztása, feldekorálása, esetleg spray-vel lefújás és máris kész. Ha pedig annyira nem vagyunk kézműveskedő kedvünkben, csak szimplán töltsük meg különböző lisztekkel, cukorral és helyezzük ki a konyhai polcra.

Mécses tartó

Szintén jöhet a megmaradt befőttes üveg, festék, madzag, és persze a kreativitásunk! Masnik minden mennyiségben!  

PET-palack

Az üvegeket csak-csak elteszi az ember, gyűjtögeti egy ideig, mondván még jól jöhet valamikor…ez nem igazán fordul elő a PET műanyag palackokkal. Megisszuk belőle a vizet, üdítőnket, aztán megy is a szemétbe. Jobb esetben szelektíven, elkülönítve gyűjtjük őket. Milyen otthonunkat díszítő dolog lehet belőlük a jobb oldali képen szemléltető szemét halom helyett? Nézzük…

Függő kert

Egy olló segítségével vágj függőlegesen, vagy vízszintesen egy lyukat a palack közepére. Ezután alakítsuk ki azt a pontot, ahol a növény gyökérzete fog elhelyezkedni. Ha zöld vagy már színezett palackkal dolgozunk akkor nincs külön tennivalónk, ha azonban áttetszővel, akkor a megfelelő táptalaj érdekében ezen a felületen fessük be sötétre a műanyagüveg oldalát. Ha minden növényt gondosan elültettünk, nincs más hátra, mint az elemek összeállítása. Spárgával függeszd fel egymástól azonos távolságban az öko “cserepeket”! Ez aztán egyedi megoldás! 

Kaspó

Olló és ecset, másra nincs is szükség. Csak vágd le a palack alját és fess rá kedved szerint.

Tolltartó – tároló

Gyermekeinknek kiváló tárolót, toll-és ceruza tartót tudunk készíteni ezeből a már nem használatos palackokból. Akár velük közösen is elkészíthetjük, programnak is kiváló.  

Konzervdobozok

Ötletes és egyedi tároló dobozokat alakíthatunk ki a főzések után megmaradt konzervdobozokból.

Kelléktartó

Hasonlóan a befőttes dobozokhoz, ez is egy jolly joker. Szinte mindenhová elhelyezhetjük, bármit tárolhatunk benne. Mehet a fürdőszobába, konyhába, nappaliba, gyerekszobába. Fessük be, variáljuk a színeket, tegyünk rá plusz dekort..csak a képzeletünk szab határt! 

Virágtartó

A befestett, kidíszített konzervdobozokba pakoljuk bele amit szeretnénk, de használhatjuk váza helyett is, ültethetünk bele virágokat is!

Mécses tartó

A konzervdobozokat könnyen átlyukaszthatjuk, mintákat készítve ezzel. Ezek után már nem is kell más, csak egy mécsest bele tenni és kezdődhet egy gyertyafényes kellemes este.